Inlijsten custom illustratie Madame Sketch

Jouw Persoonlijke illustratie inlijsten

Na een fantastisch proces is jouw persoonlijk illustratie klaar, heeft hij een onvergetelijke reis doorgemaakt en heb je hem inmiddels thuis ontvangen. Dan is het nu tijd om de tekening aan jouw geliefde te geven of om hem een mooi plekje in huis te geven. Ik heb er enorm veel liefde in gestoken en geef je dan ook graag wat tips die het inlijsten van jouw illustratie makkelijker zal maken. Op deze manier maak jij het helemaal af! Lees snel verder.

De afmetingen

Als eerst gaan we het hebben over de afmetingen van de illustratie zelf: Vrijwel al mijn illustratie worden op luxe A4 papier (250 gr) gemaakt en de precieze afmetingen hiervan zijn: 210 bij 297 mm. 

Om de perfecte lijst te vinden is het natuurlijk belangrijk dat dit formaat perfect in de lijst past. Kijk dus in de winkel of online goed naar de precieze afmetingen. Geloof me, ik heb vaak lijsten besteld en ik kwam er bij ontvangst achter dat het op een paar minimeter na niet perfect paste. Zeer frustrerend en dan kunnen de lijsten direct retour.

Een lijst met of zonder passe-partout

Er zijn geen vaste regels aan verbonden, maar mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar een lijst met passe-partout. Naar mijn mening zal nog meer aandacht naar de illustratie worden getrokken en komt hij op die manier nog beter tot zijn recht. Maar nu de grote vraag: welke lijst met passe-partout kan ik het beste kopen? 

De passe-partout zorgt voor een uitsnede van je illustratie als je tekening het volledige formaat van de lijst heeft. Wil je je gehele illustratie behouden en de passe-partout gebruiken voor een dikke witte rand om je illustratie? Zorg dan dat je je lijst een formaat groter neemt, zodat je afbeelding binnen de passe-partout valt. Als voorbeeld geef ik graag de lijsten van Ikea. Deze zijn niet duur en bijna bij iedere lijst wordt er een uitneembare passe-partout bijgeleverd. Zij hebben diverse lijsten in verschillende stijlen met een formaat van 30 x 40 cm, waarbij de binnenmaat van de passe-partout 20 x 29 cm is. Deze afmeting is perfect en zal ervoor zorgen dat de illustratie er niet doorheen zal vallen. 

Enkele nadelen van een lijst van Ikea: het ‘glas’ is van plastic en krast daarom snel. Je moet dus zeer voorzichtig te werk gaan tijdens het inlijsten, maar wanneer de illustratie eenmaal hangt, hangt hij 🙂

Hieronder een voorbeeld van hoe het er ongeveer uit zal gaan zien met een Ikea lijst in formaat van 30 x 40 cm en met een passe-partout met binnenmaat 20 x 29 cm.

Persoonlijke illustratie inlijsten

Overige tips voor het inlijsten van jouw illustratie

 
  • Tip 1. Hang de illustratie niet in de zon. Ondanks dat de illustratie op luxe papier wordt gemaakt en met inkt en potlood is er toch een kleine kans dat de tekening in de loop van de tijd iets of wat kan verkleuren. Dit willen we natuurlijk voorkomen, dus daarom mijn advies: hang je mooie illustratie niet in de zon. Mocht je dit toch graag willen. Dan zou ik je willen adviseren om speciaal glas met uv filter te gebruiken in de lijst. Uiteraard hangt hier een prijskaartje aan.

  • Tip 2. Zorg voor een stofvrije omgeving. Wij maakten de fout onze poster in te lijsten door middel van de lijst op het vloerkleed te leggen… dit was geen succes. Er zit namelijk vaak beschermfolie op het acryl van de lijst, en dat zorgt voor een statische lading, dus ieder stofje in de buurt kleefde zich vast op de acrylplaat. Zorg daarom voor een stofvrije plek, bijvoorbeeld je eettafel.

  • Tip 3. Is er toch wat stof in je lijst gekomen? Dan biedt een Microvezeldoek de uitkomst, maar probeer niet teveel te wrijven. 

  • Tip 4. Wanneer je de illustratie in de lijst met passe-partout aan het doen bent is het verstand om twee kleine plakkertjes van schilderstape aan de bovenkant in de hoekjes te doen. Zie afbeelding hieronder. Dit zal ervoor zorgen dat de illustratie na een tijd niet naar beneden zal zakken.

Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over het inlijsten van jouw kunstwerk? Aarzel dan niet en neem gerust contact met me op. Ben je daarnaast benieuwd geworden naar mijn werk? Neem een kijkje in mijn portfolio.

Have a lovely day,
Madame Sketch